میدان نقش جهان ، آشنایی با میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان

میدان نقش جهان

میدان نقش جهان اصفهان کجاست؟

برای رفتن به میدان نقش جهان راه های متفاوتی وجود دارد اما بهترین راه برای رسیدن به این مکان ، ابتدا به میدان امام حسین برویم سپس از خیابان سپه به طرف پایین که در کنار خیابان کاخ چهلستون را مشاهده می کنید یا از خیابان هایی که ما را به چهار راه شکرشکن متصل می کند استفاده می کنیم برای بهتر رسیدن به میدان نقش جهان از نقشه زیر استفاده کنید.

تاریخچه ی میدان نقش جهان اصفهان

پیش از آن‌که شهر اصفهان به پایتختی ایران صفوی برگزیده شود در محل این میدان باغی گسترده و وسیع وجود داشته ‌است به نام «نقش جهان».
این باغ همچنین محل استقرار ساختمان ‌های دولتی و کاخ فرمانروایان تیموری و آق‌قویونلوها بود. در آن زمان بخش میْدانی باغ(درب کوشک) نام داشت. این بخش در ضلع غربی میدان نقش جهان امروزی و در محل ساخت کاخ عالی قاپو قرار داشته‌ است.

در دوران سلجوقیان، دست کم بخشی از باغ نقش جهان به نام به میدان «کوشک» بوده‌است. دستگیری برکیارق از سوی برادرش محمود در این میدان رخ داده‌ است.  همچنین میدان کوشک، جایگاه اعدام محکومان به اعدام و برگزاری برخی از آیین‌های رسمی همچون جشن نوروز  بوده‌ است.

میدان نقش جهان پس از جکومت صفوی

از ابتدای سلطنت شاه عباس اول، سطح میدان در اندازه بسیار بزرگتر از میدان کوشک سابق تسطیح شده و بارها آیین چراغانی و آتش‌ بازی در آن برپا شده‌است.
منابع گوناگون، بنای به شکل فعلی را در دوره سلطنت شاه عباس اول و به سال ۱۰۱۱ قمری دانسته‌اند.
استاد محمدرضا و استاد علی‌اکبر اصفهانی، نام دو تن از معمارانی است که میدان نقش جهان را طرح ‌ریزی نموده و آن را به شکل فعلی بنا نهاده ‌اند.

نام این دو معمار بر سردر بناهای پیرامونی میدان به چشم می‌خورد.

جالب است بدانید در طراحی میدان نقش جهان اصفهان، از میدان سابق عتیق در اصفهان الگو برداری شد.

با محاسبه حروف ابجد مصراع دوم این شعر تاریخ اتمام ساخت (۱۰۴۶ قمری معادل ۱۰۱۵ شمسی و ۱۶۳۶ میلادی) به دست می‌آید.
در طول دوران ساخت میدان و پس از آن در سراسر دوران صفویه، میدان زنده و فعال بوده، لیکن در دوران شاه سلیمان و شاه سلطان حسین، به تدریج از رسیدگی به میدان خودداری شده‌است.
در ایام سلطنت شاه سلطان حسین، جوی‌ های آب به تدریج راکد شده و آخرین درختان باقی‌ مانده از درختانی که شاه عباس به دست خود کاشته بود، خشکیده‌ اند.

بی توجهی شاهان ایران به میدان نقش جهان

در دوره  قاجار، این میدان نیز مانند سایر بناهای تاریخی اصفهان مورد بی‌ توجهی قرار گرفت.
بخش‌ هایی از میدان در طول دوران آشفتگی ایران از حمله اشرف افغان تا استقرار حکومت قاجاریه، تخریب گردید.
بخش‌ هایی نیز از جمله عمارت نقاره‌خانه در دوره قاجار از میان رفت.  از زمان حکومت رضا شاه تا امروز، کار مرمت و بازسازی این ابنیه بطور مداوم ادامه دارد.

نام های میدان نقش جهان اصفهان

در ابتدا نام آن را میدان نقش جهان نامیدند و سپس نام آن را میدان شاه گذاشتند و پس از انقلاب ۵۷ با نام رسمی میدان امام آن را می شناسند.

معماری میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان، میدانی مستطیل شکل درازای ۵۶۰ متر و پهنای ۱۶۰ متر (طول ۴۴۰ قدم و عرض ۱۶۰ قدم در مرکز شهر اصفهان است.

پیرامون میدان دویست حجره دو طبقه قرار دارد.
اصلی ترین بناهای میدان نقش جهان اصفهان شامل :

  • بنای عالی قاپو
  • مسجد شاه
  • مسجد شیخ لطف الله
  • سیر در قیصریه

که در چهار ضلع این میدان قرار گرفته اند.

میدان نقش جهان در گذشته

این میدان در سده یازدهم هجری قمری (سده هفدهم میلادی) یکی از بزرگ‌ ترین میدان ‌های جهان بوده ‌است.
شوالیه ژان شاردن فرانسوی میدان نقش جهان را زیباترین میدان دنیا دانسته ‌است.
در دوره شاه عباس بزرگ و جانشینان او، این میدان در روزهایی که جشن‌ های سلطنتی برپا بود، محل بازی چوگان، رژه ارتش، چراغانی، و  نمایش‌ های گوناگون بوده و در سایر روزها محل گردش و خرید مردم بوده‌ است.

دو دروازه سنگی چوگان از آن دوره هنوز در میدان باقی است که از انجام ورزش چوگان در آن دوره حکایت می‌کند و قدیمی ‌ترین دروازه چوگان دنیاست.
طرح این میدان تا جایی در نحوه اجرای بازی چوگان تأثیر داشته‌ است که زمین ‌های ورزشی هارلینگام و سایر زمین ‌های چوگان معروف، کم و بیش از روی این میدان ساخته شده ‌اند.
این میدان همچنین محل برگزاری جمعه بازارهای عظیم بوده ‌است. یکی از اولین مراسم رسمی که در این میدان برگزار شده‌ است، بازگشت پیروزمندانه امام قلی خان از فتح جزیره هرمز به پایتخت (اصفهان) بوده‌ است.

وضعیت کنونی میدان نقش جهان اصفهان

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این میدان محل برگزاری نماز جمعه و اجتماعات سیاسی نیز می‌ باشد.  چمنهای این میدان همچنین تبدیل به فضایی برای نشستن خانواده ‌ها در جوار اجاق گاز پیک ‌نیکی شده که منظره خوشایندی برای گردشگران نیست.  تصویر بخشی از این میدان، بر پشت اسکناس‌ های بیست ‌هزار ریالی درج شده‌ است.

خوشگذرانی در میدان نقش جهان  اصفهان

میدان نقش جهان تنها جایی برای گشت و گذار در تاریخ این سرزمین نیست، بلکه می توانید به خوشگذرانی در آن نیز بیندیشید و لحظاتی متفاوت را برای خود خلق کنید:

خرید در میدان نقش جهان

میدان  نقش جهان یکی از دروازه های ورود به بازار بزرگ اصفهان است که در آن فرصت های خوبی برای خرید سوغات و صنایع دستی و بسیاری چیزهای دیگر برای شما وجود دارد.
علاوه بر این غرفه های دور تا دور میدان نیز محصولات خوبی را به خریداران ارایه می دهند و می توانید کالاهای بسیار زیبایی را از آنها خریداری کنید.

شکم گردی در میدان شاه اصفهان

در میدان نقش جهان  فرصت های خوشمزه ای وجود دارند که می توانید با آنها خاطره ای خوش را برای خود و همسفران تان بیافرینید.
در این میدان می توانی به سراغ مکان هایی بروید که فرنی های خوشمزه را به فروش می رسانند یا ترکیب دوغ و باقلوا را امتحان کنید که خوراکی سنتی اصفهانی هاست.
بستنی و آبمیوه فروشی ها را نیز فراموش نکنید به ویژه در تابستان که ممکن است گرمای هوا خسته تان کند.

کافه گردی در میدان امام

نظرتان با نوشیدن یک قهوه، دمنوش یا چای خوش رنگ و لعاب در میدان نقش جهان چیست؟ دوست دارید در حالی که غرق در زیبایی های میدان شده و به سفری تاریخی در ذهن تان رفته اید، طعم این نوشیدنی ها را نیز بچشید. برخی کافه های میدان نقش جهان، کافه های ساده ای نیستند و به عنوان کافه گالری یا کافه موزه، فعالیت می کنند؛ بنابراین به هیچ وجه از بودن در آنها خسته نمی شوید. نکته دیگر آنکه، این کافه ها صبحانه هم سرو می کنند و می توانید ساعات آغازین روزتان را در آنها بگذرانید.

کالسکه سواری در میدان امام اصفهان

یکی از جلوه های خاص میدان نقش جهان کالسکه هایی هستند که به دور میدان می چرخند و گشت و گذاری متفاوت را برای تان رقم می زنند.
این کالسکه ها برای لحظاتی شما را از زمان حال دور می کنند و به فضایی تاریخی می برند.

عکاسی در میدان نقش جهان

سوژه های ناب در جای جای این میدان دیده می شوند و به شما امکان ثبت زیباترین و ماندنی ترین تصاویر را می دهند. از گنبدهای زیبای مساجد گرفته تا فواره های آب و جلوه های معماری و … همه و همه می توانند در قاب تصاویر جای گیرند و بهترین سوغات شما از این سفر باشند.

هر گونه کپی برداری از قالب و مطالب سایت ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.