مسجد شیخ لطف الله ، آشنایی با مسجد شیخ لطف الله اصفهان
مسجد شیخ لطف الله
یکی از بناهای مذهبی و تاریخی شهر اصفهان مسجد شیخ لطف الله است.جالب است بدانید که مسجد شیخ لطفالله از شاهکارهای معماری و کاشیکاری قرن یازدهم است و به فرمان شاه عباس اول در مدت 18 سال بنا شده استبهتر است بدانید که سر در معرق این مسجد تا پایان سال 1011 ساخته شده و اتمام ساختمان و تزیینات آن در سال 1028 قمری پایان یافته است.گفتنی است که کتیبهُ سر در آن به خط ثلث علیرضا عباسی دز سال 1012 قمری است و معمار و بنای مسجد، استاد محمد رضا اصفهانی بودهاست که نام او در داخل محراب مسجد در دو لوحهُ کوچک آورده شده است.
به طور کلی شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه از مردم میس و از قراء جبل عامل؛ لبنان امروزی بوده است که به دعوت شاه عباس اول، اصفهان را محل اقامت خود قرار داده است.البته به منظور تجلیل ازاو این مسجد برای تدریس و نمازگزاری وی اختصاص داده شد و وجه تسمیهُ مسجد مزبور به نام شیخ لطفالله از همین جهت است. شیخ لطف الله 6سال قبل از در گذشت شاه عباس اول فوت کرد.گفتنی است که این مسجد داراى گنبدى است که از درون و بیرون با کاشىکارىهاى زیبا پوشیده شده است. این گنبد روى چندین تاق کنگره دار مرتفع استوار است و با آیات قرآنى آراسته شده است بسیار زیبا است .اصولا در فراز آن دایرهاى وجود دارد که داراى منافذى است که با تزیینات فلزى آراسته گشته است و براى روشنایى و تهویه به کار مىرود.
بهتر است بدانید که این گنبد به نقوش اسلیمى بسیار ظریفى تزیین شده که در قشر خارجى به یک ستاره هشتگوش ساخته شده از کاشىهاى معرق رنگارنگ منتهى مى گردد.قابل ذکر است که قلّه آن نیز به کلاهکى منتهى مىشود که با کرههایى منظم مزین شده است، محراب از یک طاق دندانه دار تشکیل شده که بر فراز آن نقوش ظریف اسلیمى نقش بسته است.اصولا این طاق کنگرهدار از داخل داراى مقرنسهاى صدفى شکل است که در انتهاى آن به نقوش گیاهى زیبایى آراسته می باشد.در واقع این مسجد از لحاظ زیبایى نقوش و اسلیمى هاى به کار رفته در آن بىنظیرو مثال زدنی به حساب مىآید.گفتنی است که در سال 1307 با توجه به طرحهای اصلی و کاشیهای موجود نسبت به مرمت سردر و گنبد اقدام شد. کتیبه نمای خارجی گنبد نیز نشان دهنده تعمیراتی است که توسط اداره باستانشناسی در سال 1315 انجام شده است.
قابل ذکر است که در جلوی مسجد حوض 8 ضلعی زیبایی قرار داشته که در سالهای 1316 تا 1318 برداشته شده است. در این زمان پوشش کف گنبد خانه از جنس گچ بوده و پنجرههای چوبی منصوب در آن روشنایی زیرزمین را تامین می شده است.البته محراب مسجد شیخ لطف الها از شاهکارهاى بىنظیرو فوق العاده هنر معمارى و از زیباترین محرابهای است که در مساجد دیگر اصفهان مى توان دید و لذت برد.جالب است بدانیدکهاین محراب با کاشیکارى معرق و مقرنسهاى بسیار دلپذیر مزیین شده است. درون محراب دو لوح وجود دارد. در اطراف محراب کتیبه هایى به خط علیرضا عباسى و خطاط دیگرى که باقر نام داشته است، مشاهده مى شود.گفتنی است که در این کتیبه ها روایاتى از پیامبر اکرم و امام ششم شیعیان امام جعفر صادق نقل شده است.
قابل ذکر است که اشعارى نیز بر کتیبه هاى ضلعهاى شرقى و غربى به چشم مى خورد که احتمالاً سراینده آنها شیخ بهایى، عارف دانشمند و شاعر بزرگ دوره صفوى می باشد.حتما در سفر به شهر تاریخی اصفهان از این مسجد زیبا دیدن فرمایید.
مسجد شیخ لطفالله از شاهکارهای معماری و کاشیکاری قرن یازدهم است و به فرمان شاه عباس اول در مدت 18 سال بنا شده استسر در معرق این مسجد تا پایان سال 1011 ساخته شده و اتمام ساختمان و تزیینات آن در سال 1028 قمری پایان یافت.کتیبهُ سر در آن به خط ثلث علیرضا عباسی دز سال 1012 قمری است و معمار و بنای مسجد، استاد محمد رضا اصفهانی بوده است که نام او در داخل محراب مسجد در دو لوحهُ کوچک آورده شده است.شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه از مردم میس و از قراء جبل عامل؛ لبنان امروزی بوده است که به دعوت شاه عباس اول، اصفهان را محل اقامت خود قرار داد.به منظور تجلیل ازاو این مسجد برای تدریس و نمازگزاری وی اختصاص داده شد و وجه تسمیهُ مسجد مزبور به نام شیخ لطفالله از همین جهت است. شیخ لطف الله 6 سال قبل از در گذشت شاه عباس اول وفات یافت.این مسجد داراى گنبدى است که از درون و بیرون با کاشىکارىهاى زیبا پوشیده شده است. این گنبد روى چندین تاق کنگره دار مرتفع استوار است و با آیات قرآنى آراسته شده است.در فراز آن دایرهاى وجود دارد که داراى منافذى است که با تزیینات فلزى آراسته شده است و براى روشنایى و تهویه به کار مىرود.